kwiatuszek: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie x3-12x=m ma trzy różne
pierwiastki
23 sty 18:59
Eta:
Najprościej : narysuj wykres y= x3 - 12x
rozkładając na czynniki f(x)= x( x2 - 12) = x( x- 2√3 (x +2√3)
zaznacz miejsca zerowe x= 0 x= - 2√3 x = 2√3 na osi OX
poprowadź ten wykres zaczynając od prawejstr. od góry
przez wszystkie trzy miejsca zerowe!
(wiesz jak?.... taka niby sinusoidka)
ponieważ wykres jest symetryczny wzgl punktu (0,0)
bo f(-x) = -f(x) to dla obydwu wierzchołków tych "sinusoidek"
można można policzyć wartość
dla dolnej mamy (0+2√3)/2 = √3= xw1
to f(√3)= (√3)3 - 12*√3= 3√3 - 12√3= - 9√3= yw1
podobnie xw2 = ( 0-2√3)/2= - √3= xw2
to yw2 = 9√3
teraz już widać ,że
dla m€( -9√3 , 9√3 ) równanie ma trzy różne rozwiązania
23 sty 19:29
kwiatuszek: dzięki rozumiem już
dzięki za pomoc
23 sty 19:40