rozwiąż równanie
kolega: x4 + 3x2 − 5x2 − 12x + 4 = 0
4 sty 18:58
Eta:
błędnie napisałeś kolego równanie
x4 +3x[3} −5x2 −12x +4=0
szukamy pierwiastków wymiernych wśród podzielników wyrazu wolnego 4
−1, 1, −2, 2, −4, 4
W(−2) = 16 − 24 −20 +24 +4 =0 zatem x= −2
W(2)= 16 +24 −20 −24 +4=0 zatem x= 2
dzielimy W(x) przez ( x+2) np: schematem Hornera
1 3 −5 −12 4
−2 −2 −2 14 −4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 1 −7 2 0
W(x)= ( x+2)(x3 +x2 −7x +2)
teraz x3 +x2 −7x +2 przez ( x −2)
1 1 −7 2
2 2 6 −2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 3 −1 0
otrzymujemy:
W(x) = ( x+2)( x−2)( x2 +3x −1)
dla x2 +3x −1=0 ...... policz Δ i pozostałe rozwiązania x1 i x2
dokończ .........
4 sty 19:23
Eta:
Poprawiam zapis równania:
x4 +3x3 −5x2 −12x +4=0
4 sty 19:24
Eta:
Można też tak ( dla "biegłych" ....w grupowaniu

−5x
2 =
−4x2 −x2
x
4 −4x2 +3x
3 −12x
−x2+4=0
x
2( x
2−4) +3x( x
2−4) −(x
2−4)=0
( x
2−4)(x
2+3x−1)=0
( x−2)(x+2)(x
2+3x−1)=0
x= 2 v x= −2 v x
2+3x−1=0 −−−−−− tu Δ=....... x
1=.... x
2=.....
4 sty 19:31
kolega: Wielkie dzięki, ten drugi sposób też znam, ale dużo razy nie miałem z nim do czynienia,
elegansio
4 sty 19:40