kwiatuszek: Podaj liczbę rozwiązań równania 2x(2-|x|)
Podaj liczbę rozwiązań równania 2x(2-|x|)=log0.5 m zależności od parametru m.
23 sty 18:12
kwiatuszek: nikt tego nie umie
23 sty 18:52
Eta:
Umie , umie!

określamy dziedzinę! m>0 bo to liczba logarytmowana!
roawaz dwa przypadki
1/ x≥0 i 2/ x>0
dla 1/
2x(2 -x) = log
0,5m dla 2/ 2x(2+x)= log
0,5m
dasz radę dalej?
23 sty 18:58
kwiatuszek: chyba tak dzięki
23 sty 19:01
Eta:
z 1/ otrzymasz: z 2/
[2x(2-x)]0,5 = m / (2) [ 2x(2+x)]0,5=m
2x(2-x)= m2 2x2 +4x - m2=0
- 2x2 +4x - m2=0
teraz analiza ilości rozw. zależnie od Δ - ty i m>0
1/ Δ= 16 - 8m2 2/ Δ= 16 +8m2
gdy Δ=0 --- jedno rozw.podwójne
Δ>0 --- dwa rozw.
Δ<0 --- brak rozw.
policz to dla obydwu równąń i uwzględnij m>0
i podasz wówczas wartości parametru "m"
dasz juz radę! napisz co otrzymałas ? sprawdzimy!
23 sty 19:08
kwiatuszek: 1)Δ=0 - m=√2 1)Δ=0- brak
2)Δ>0 - m∈(0,2) 2)Δ>0 me(0,+∞ )
3)Δ<0 - m∈(√2,+∞) 3) Δ<0- brak
23 sty 19:36
Tomasz: Hej. Przeglądam właśnie to zadanie i nie wiem skąd wzięło się to:
z 1/ otrzymasz:
[2x(2-x)]0,5 = m
z 2/ otrzymasz:
[2x(2+x)]0,5 = m
Czy zgodnie z definicją logarytmu nie powinno być tak:
z 1/ otrzymasz:
[0,5]2x(2-x) = m
z 2/ otrzymasz:
[0,5]2x(2+x) = m
23 sty 19:37
Tomasz: Z góry dziękuję za wyjaśnienie bo męczy mnie to a zapewne to jakieś niedopatrzenie z
mojej strony
23 sty 19:39
23 sty 19:41
Eta:
Kwiatuszku! to zad. "pokopałam"

nie wiem sama czemu tak źle popatrzyłam od prawej do lewej!
Tomasz ma rację ! popraw to! i przepraszam za taki fatalny błąd!
23 sty 19:46
kwiatuszek: to chyba (o,5)powinno być do potęgi 2x(2-x) ale nie wiem otem jak to zrobić bo tak
próbowałam
23 sty 19:51
kwiatuszek: to chyba (o,5)powinno być do potęgi 2x(2-x) ale nie wiem potem jak to zrobić bo tak
próbowałam
23 sty 19:52
Tomasz: O! To jednak miałem rację

Herbatka wskazana!

Sam teraz myślę jak określić liczbę
rozwiązań w zależności od "m". Wykres? Niełatwo go raczej naszkicować....hmmm
23 sty 20:00
kwiatuszek: właśnie pomyślałam o tym samym, jakieś dziwne to zadanie sama nad nim sporo myślałam już
i nic
23 sty 20:03
Eta: Tomasz!
Z moią ( fatalna ) pomyłką wykres był za to super prosty
23 sty 20:09
kwiatuszek: nom

ale nie ma co się przejmować
23 sty 20:09
kwiatuszek: zerknijcie na inne moje zadania może macie jakiś pomysł na nie
23 sty 20:11
Tomasz: Udało mi się to naszkicować

Jeżeli masz odpowiedzi to sprawdź. Wyszło mi tak:
"m" ma być większy od 0 (z początkowych założeń)
I tak:
Gdy m∈(0;0,25)U(4;+
∞) to jedno rozwiązanie
Gdy m=0,25 lub m=4 to dwa rozwiązania
Gdy m∈(0,25;4) to trzy rozwiązania
23 sty 20:25