kwiatuszek: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość d i tworzy z
przekątną ściany bocznej wychodzącej z tego samego wierzchołka kąt o mierze α .Oblicz
objętość V tego graniastosłupa
23 sty 18:08
Eta:
Narysuj ten prostopadłościan!
skoro dp = a√2 -- bo jest przekatna kwadratu o boku "a'
to a= d *√2/2
do objetości potrzebne jeszcze H
dwie przekatne ścian bocznych i przekatna podstawy tworza trójkat równoramienny
podstawa to dp, ramiona to db
kąt α między dp i db rysując w tym trójkacie wysokość Δ
można z funkcji cosα obliczyć db
bo (1/2)dp
------------ = cosα to db= dp/(2cosα)
db
teraz z trójkata prostokatnego w ścianie można obliczyć H prostop.
z tw. Pitagorasa db2 = H2 +a2
czyli H2= db2 - a2
podstaw i obliczysz H
wtedy tylko so wzoru na V i gotowe!
odp: dp3
V= --------- *( 1 - 2cos2α) [ j 3]
4*cosα
Sprawdzaj obliczenia! myślę ,że takie ma być!
23 sty 18:55