znajdź wartość wpółczynnika
edyta: | | a | |
punkt wspólny prostej o równaniu y=5 i wykresu funkcji f(x) |
|
|
| | x−2 | |
znajdź wartość wpółczynnika
4 sty 17:45
edyta: | | a | |
zapomniałam napisać że y=5 i |
| należą do osi OY. prosze o pomoc |
| | x−2 | |
4 sty 17:48
Jack:
troche nieskładne to polecenie... Może je jeszcze raz napisać?
4 sty 17:49
edyta: | | a | |
punkt wspólny prostej o równaniu y=5 i wykresu funkcji f(x)= |
| należy do osi OY. znajdź |
| | x−2 | |
wartość współczynnika a.
4 sty 17:51
edyta: wiem wiem dziwnie napisane ale komputer mi szwankuje sorry
4 sty 17:52
Jack:
ok , rozumiem. No wiec ten punkt ma współrzędne A=(0,y
0). Wiadomo też, że prosta y=5
przechodzi przez niego. Domyślasz się jaka jest druga współrzędna tego punktu?
4 sty 17:53
edyta: osioł ze mnie

nie za bardzo.
4 sty 17:55
Jack:

Jaką współrzędną y ma punkt A , skoro prosta y=5 przez niego przechodzi?
4 sty 18:00
edyta: −10?. e chyba niee
4 sty 18:01
edyta: sorry tamto nie do tego
4 sty 18:02
Jack:
skąd to −10

Jak "wysoko" znajduje się punkt A?
4 sty 18:02
Jack:
noo ja myślę
4 sty 18:02
edyta: 5 tak?
4 sty 18:02
Jack:
tak
4 sty 18:11
Jack:
| | a | |
a mając to policzysz już "a" z f(x)= |
| |
| | x−2 | |
4 sty 18:12
edyta: wartość współczynnika a nie równa się −10 ? tnz ja robie cos takiego
−10=a
4 sty 18:14
Jack:
bdb
4 sty 18:15
edyta: 
dzięki za pomoc
4 sty 18:16