skala podobieństwa
sarenka: Witam. Mam problem z pewnym zadaniem. Bardzo bym prosiła o pomoc w jego rozwiązaniu. Jutro będę
z tego opd

Narysuj dowolny prostokąt oraz prostokąt do niego podobny o polu dwukrotnie większym.
PS ważny jest dla mnie sposób liczenia.. korzystając ze skali podobieństwa
4 sty 17:45
Marcin W:
P
1/2P
1=k
2
k
2=0,5
i mamy skale
Wiec narysuj prostokat o wymiarach np 8cm na 10cm
drugi będzie miał boki o dl 8*k=4
√2, 10*k=5
√2
√2 mozesz wziąc z przekatnej kwadratu o boku 1cm
4 sty 17:51
Bizon: skoro pole ma być dwukrotnie większe ... to boki będą odpowiednio
√2a oraz
√2b
A jak je narysować .... zapewne wiesz ... jako przekątne kwadratów ...
4 sty 17:52
sarenka: Oj dzięęękuję bardzo chłopaki!
4 sty 17:54
Bizon: Naściemniałeś Marcinie z tymi potęgami
4 sty 17:54
sarenka: Yyy.. chociaż jednego w tym nie rozumie..
k2=0,5
k= √2/2
Jak to mogło tak wyjść

?
4 sty 17:59
Marcin W:
| | √1 | | √1 | | √2 | | √2 | |
k=√12= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | | √2 | | 2 | |
4 sty 18:02
Marcin W: Bizon chciała z podobieństwa nie wiem czy zauważyłeś

u Ciebie nie występuje ono jawnie.
4 sty 18:02
sarenka: Widzę że spotkałam jakichś geniuszów matemtycznych

dzięki
4 sty 18:03
Bizon: Marcin .... Ty politycznie nie kołuj jak mawiał Pawlak

Twój prostokąt 8 na 10 jak piszesz .... a powiększony to wg Ciebie to 4
√2 na 5
√2 ...
ot i powiększony wyszedł z polem dwa razy mniejszym
4 sty 19:31