narysuj okrąg x^2 +y^2 -2x+4y-4=0
agaaaa: narysuj okrąg x2 +y2 −2x+4y−4=0
4 sty 17:35
Jack:
dopóki nie ma Gustlika...

x
2−2x +
1 −
1 + y
2+4y+
2−
2−4=0
(x
2−2x +
1) −
1 + (y
2+4y+
4)−
4−4=0
(x−1)
2+(y+2)
2=9
Czyli środek to punkt S=(1,−2), a promień r=3.
4 sty 17:38
Jack:
ups w pierwszym wierszu zamiast
2 i
−2 powinno byc
4 i
−4 (tak, jak w
następnym wierszu)
4 sty 17:42
Marcin W: Jack a o co chodzi z Gustlikiem w sensie co zrobiłby Gustlik gdyby był? ;>
4 sty 17:43
Jack:
zobaczysz ok 2 w nocy jak tu wejdzie... On mechanicznie wstawia do wzorów bo taka metoda, którą
zastosowałem to dla niego "dookoła świata", a uczeń musi się domyślać skąd 1, skąd 4.. Tak to
uzasadnia. Pominę to milczeniem (choć pewnie i tak mi się oberwie o tej 2 w nocy, skoro
wywołałem wilka z lasu

).
4 sty 17:48
Marcin W: hehe rozumiem ja wolę jednak niemechaniczną

(czytaj taką jak twoja wyżej )

Ale w sumie to
kwestia gustu(zeby nie powiedziec gustlika

i przyzwyczajeń w moim odczuciu uczniowie mogą
też źle podstawić nawet do wzoru ;> hehe Z drugiej strony jak kto woli jak to mówią: jedni
wolą zapach róży inni jak im skarpetki śmierdzą. Tak samo z metodami każdy ma swoje upodobania
4 sty 17:57