Kamen31: Ciągi
Liczby 4, x, y, z, 81/4 tworzą ciąg geometryczny o wyrazach dodatnich. Oblicz x, y i z
23 sty 16:20
Basia:
a1=4
a5=33/4
an = a1*qn-1
co możesz z tego wyliczyć ?
23 sty 16:28
Eta: można tak!
a1= 4 x= a2 = a1 *q y= a3 = a1*q2 z= a4= a1*q3
a1= 4
x= 4*q y=4*q2 z=4*q3 81/4 = 4*q4
więc z ostatniego da sie wyliczyć q
q4= 81/16 to q= 3/2 lub q= - 3/2 --- odrzucamy z war zad.
bo x,y,z >0
czyli
x= 4*(3/2) = 6
y= 4* (9/4)= 9
z = 4/(27/8)= 27/2
23 sty 16:34
mariolcia: czy jest ktos w stanie wytlumaczyc mi jak sie oblicz ciagi z matematyki

?
23 sty 17:24