?
Matthew & Matthew: wykaz ze kwadrat liczby naturalnej niepodzielnej przez 3 przy dzieleniu przez 3 daje reszte 1

zrobilem to tak:
(3k+1)
2= 9k
2+6k+1
| 3(3k2+2k)+1 | | 1 | |
| =3k2+2k+ |
| |
| 3 | | 3 | |
dobrze
4 sty 17:15
Marcin W: a co z liczbami postaci 3k+2 ? też nie dzielą sie przez 3
4 sty 17:17
Jack:
niby dobrze, choć jakiś komentarz by się przydał albo czytelniejszy zapis. Widać, że ta jedynka
w liczniku ułamka sprawi, że reszta z dzielenia będzie 1, ponieważ 3(3k2+2k) jako krotność 3
dzieli się przez 3, natomiast liczba większa od 1, musi dać resztę 1.
4 sty 17:20
Matthew & Matthew: o co chodzi z tym 3k+2
4 sty 17:22
Matthew & Matthew:
4 sty 17:25
Marcin W: odpowiedz najpierw 3k+1 przyjąłeś dlaczego ?
4 sty 17:27
Matthew & Matthew: bo tak wyraza sie liczba naturalna niepodzielna przez 3
4 sty 17:28
Marcin W: a 3k+2 jest podzielna przez 3 ?
4 sty 17:30
Matthew & Matthew: no też nie
4 sty 17:31
Marcin W: wiec wypadaloby pokazac tez dla tej wyzej
4 sty 17:32
Jack:
przyznaję rację... Odpowiedź je częściowa
4 sty 17:36
Matthew & Matthew: | 3(3k2+4k)+4 | | 4 | |
| =3k2+4k+ |
| |
| 3 | | 3 | |
4 sty 17:42
Marcin W: zmien licznik na:
3(3k2+4k+1)+1 wtedy resztę widać od razu
4 sty 17:44