Wyznacz x
zakłopotana: Zadanie 1.
a) logx !81 = −8
b) log25 x = 12
c) log 13 9 = 4
Zadanie 2. Oblicz:
nie wiem jak je zapisać, może zrozumiecie o co mi chodzi
a) log3 24 − log3 8 i to co teraz napisze jest pod kreską ułamkową 2 log6 2 + log6 3
b) log4 + 2 log6 3 i pod kreską ułamkową log 12 − log 65
4 sty 17:11
dero2005:
log
x181 = −8
x
−8 =
181
x =
√3
log
25x =
12
25
12 = x
(5
2)
12 = x
5
1 = x
x = 5
4 sty 17:38
dero2005:
| log324 − log38 | | log3248 | |
| = |
| =
|
| 2log62 + log63 | | log622 + log63 | |
| | log33 | | 1 | | log6 | | 0,7781 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| = 0,72106 |
| | log6(4*3) | | log612 | | log12 | | 1,0791 | |
4 sty 18:10
dero2005:
Zad 2 przykład b) źle przepisany
4 sty 18:11
dero2005:
Zad 1 przykład c) źle przepisany
4 sty 18:13
zakłopotana: w zadaniu 2 przykład b) jest dobrze przepisany a w zadaniu 1 przykładzie c) to te jedna trzecia
ma być zapisana jak te 25 z przykładu b) czyli jest troszke niżej
4 sty 20:59