matematykaszkolna.pl
mariola: zbadaj monotoniczność funkcji y=(x-1)/(x2+3x-4) W poręczniku jest odpowiedź, że rośnie w przedziale (-4,1)
23 sty 15:53
Basia: najpierw musisz określić dziedzinę jakie zastrzeżenie tu trzeba zrobić ?
23 sty 16:11
mariola: D= R-{1,-4}
23 sty 16:18
Basia: ok. teraz trzeba policzyć pochodną korzystając z wzoru na pochodną ilorazu l'(x)*m(x) - m'(x)*l(x) [ l(x) / m(x) ] ' = ---------------------------------- m2(x) policzysz ?
23 sty 16:21
mariola: i .....
23 sty 18:26
mariola: chciałam, żeby ktoś to przeliczył. Nie wiem, gdzie jest błąd u mnie czy w podręczniku akademickim
23 sty 18:28
Bogdan: Dobry wieczór. Nie potrzeba obliczać pochodnej, trzeba zauważyć, że wyrażenie w mianowniku można rozłożyć na czynniki i następnie skrócić z licznikiem. W wyniku otrzymujemy dość prostą funkcję homograficzną z dziedziną R - {-4, 1}. Określenie przedziałów monotoniczności hiperboli jest już proste
23 sty 19:55
mariola: Zgadza się,ale wynik wychodzi mi inny niż w książce, a mam egzamin, chciałam żeby Ktoś z doświadczeniem sprawdził to zadanie. przecież sama nie mogę podważać wyniku autora książki, który będzie mnie egzaminował. W odpowiedziach jest, funkcja rosnaca w (-4,1) a malejaca w pozostałych przedziałach. Rozwiązałam dwoma sposobami, rysując hiperbolę i licząc monotoniczność z pochodnej. W tym drugim warunek wystarczający nie jest spełniony( według mnie).Może się mylę?
23 sty 21:52
Bogdan: Cudów nie ma w matematyce. Sprawdź, czy poprawnie podalaś tutaj treść zadania, czy poprawnie wpisałaś wszystkie znaki plus i minus.
23 sty 22:06
ola: tak wszystko dokładnie podałam
23 sty 22:08
Bogdan: Jeśli tak, to funkcja maleje w przedziałach: (-∞, -4), (-4, 1), (1, +∞).
23 sty 22:11
la: dzięki wielkie emotikonka! Czyli dobrze myślałam.
23 sty 22:15