mariola: zbadaj monotoniczność funkcji y=(x-1)/(x2+3x-4)
W poręczniku jest odpowiedź, że rośnie w przedziale (-4,1)
23 sty 15:53
Basia:
najpierw musisz określić dziedzinę
jakie zastrzeżenie tu trzeba zrobić ?
23 sty 16:11
mariola: D= R-{1,-4}
23 sty 16:18
Basia:
ok.
teraz trzeba policzyć pochodną korzystając z wzoru na pochodną ilorazu
l'(x)*m(x) - m'(x)*l(x)
[ l(x) / m(x) ] ' = ----------------------------------
m2(x)
policzysz ?
23 sty 16:21
mariola: i .....
23 sty 18:26
mariola: chciałam, żeby ktoś to przeliczył. Nie wiem, gdzie jest błąd u mnie czy w podręczniku
akademickim
23 sty 18:28
Bogdan:
Dobry wieczór.
Nie potrzeba obliczać pochodnej, trzeba zauważyć, że wyrażenie w mianowniku można
rozłożyć na czynniki i następnie skrócić z licznikiem. W wyniku otrzymujemy dość
prostą funkcję homograficzną z dziedziną R - {-4, 1}. Określenie przedziałów
monotoniczności hiperboli jest już proste
23 sty 19:55
mariola: Zgadza się,ale wynik wychodzi mi inny niż w książce, a mam egzamin, chciałam żeby Ktoś z
doświadczeniem sprawdził to zadanie. przecież sama nie mogę podważać wyniku autora
książki, który będzie mnie egzaminował.
W odpowiedziach jest, funkcja rosnaca w (-4,1) a malejaca w pozostałych przedziałach.
Rozwiązałam dwoma sposobami, rysując hiperbolę i licząc monotoniczność z pochodnej. W
tym drugim warunek wystarczający nie jest spełniony( według mnie).Może się mylę?
23 sty 21:52
Bogdan:
Cudów nie ma w matematyce. Sprawdź, czy poprawnie podalaś tutaj treść zadania,
czy poprawnie wpisałaś wszystkie znaki plus i minus.
23 sty 22:06
ola: tak wszystko dokładnie podałam
23 sty 22:08
Bogdan:
Jeśli tak, to
funkcja maleje w przedziałach: (-∞, -4), (-4, 1), (1, +∞).
23 sty 22:11
la: dzięki wielkie

!
Czyli dobrze myślałam.
23 sty 22:15