Oblicz pochodną
Alfo: Mam obliczyć pochodną funkcji:
f(x)=cos2x2
Niby proste, a jednak chciałbym aby ktoś sprawdził moje rozwiązanie.
x2=t
f '(x)= (2cost)'= −2sint * t'
po podstawieniu za t −> x2
= −2*sinx2*2x= −4x*sinx2
4 sty 17:03
Alfo: I jeszcze prosiłbym, aby ktoś powiedział mi jak obliczyć pochodną funkcji f(x)=ex2. Czy po
prostu ta pochodna nie będzie równa tej funkcji, jak w przypadku: (ex)' = ex ?
4 sty 17:09
Marcin W: (ex2)'=ex2*2x
4 sty 17:10
Jack:
(...)'=2cosx2* (−sin x2) * 2x
4 sty 17:10
Marcin W: (cos(x2)*cos(x2))'=
skorzystaj ze wzoru na pochodną iloczynu
(ab)'=a'b+ab'
4 sty 17:12
Alfo: No a pochodna z cosx2 ile się równa? Jakoś nie mogę zrozumieć co zrobić gdy jest ta potęga
przy x...
4 sty 17:23
Jack:
radziłbym jednak potraktować cały przykład jako jedno wyrażenie parokrotnie złożone... (choć
metoda Marcina W jest oczywiście ok i być może na początek prostsza)
4 sty 17:25
Alfo: Jakoś dalej nie mogę zrozumieć skąd się wziął Twój wynik Jack, a dokładniej to 2cosx2. Ja
korzystałem ze wzoru: (g[f(x)])' = g'(t)*f '(x). Coś przeoczyłem? Zły wzór?
4 sty 17:32
Jack:
a ile to jest pochodna z cos2x ?
4 sty 17:33
Marcin W: Wersja Jacka
Mamy funkcje:
z=b2
b=cost
t=x2
po zlozeniu da to z=cos2x2 po prostu pochodne kolejnych z,b,t
pochodna: 2cosx2*(−sinx2)*2x
4 sty 17:35
Pochodna: Marcinie W, czy bylbys tak mily i pomogl mi zrozumiec jak liczyc pochodne? Monotonicznosc,
ekstrema, wypuklosci, punkty przegiecia... Proooosze
4 sty 17:36
Marcin W: Pochodna dzisiaj nie da rady o 18 koniec mojego tutaj urzędowania.
4 sty 17:39
Alfo: Noo i teraz rozumiem jaki błąd od początku popełniałem

. Dzięki wielkie Panowie
4 sty 17:42
Pochodna: Kurna.. no trudno.
4 sty 17:42
Alfo: Marcin W jeśli masz jeszcze chwilę czasu to mógłbys mi pomóc jeszcze z pochodną funkcji:
f(x) = 4x√x2−1 ?
Rozumiem, że trzeba skorzystać z wzoru na pochodną iloczynu, tylko problem mam przy obliczeniu
pochodnej z √x2−1
4 sty 17:49
4 sty 17:53
Alfo: Dzięki wielkie, nawet dobrze myślałem
4 sty 18:00