proszę o pomoc :)
smerfetka: oblicz pole rombu,którego bok ma 13 cm,a dłuższa przekątna 24cm .
4 sty 16:57
Marcin W: przekatne w rombie dziela się na polowy pod katem prostym bedziesz mial Δ prostokatny o bokach
12,13 oraz jednym boku do znalezienia . Policzysz go z Pitagorasa. Dalej pójdzie łatwo
4 sty 16:59
smerfetka: spróbuje dzięki.
4 sty 17:01
Marcin W:

Policz sobie z rysunku x (TW. Pitagorasa) bedziesz mial x to 2x bedzie długosc drugiej
przekatnej a jak są dwie przekątne to podstawic pod wzór na pole rombu.
4 sty 17:02
smerfetka: dobra.
wyszło mi że x=5.
2*5=10
pole = 120 ?
4 sty 17:12
Marcin W: nop
4 sty 17:19