gonzo: Pomocy fizyka


Z jaką prędkością zsuną się sanki ze wzniesienia o wysokości 10m, kącie
nachylenia 30 stopni w przypadku, gdy: a)zaniedbujemy siłę tarcia, b)współczynnik tarcia
wynosi 0,01.
Jakub: a) W przypadku braku tarcia to proste:
E
p = mgh <- energia potencjalna na górze wzniesienia
E
k = mv
2/2 <- energia kinetyczna po zjechaniu
E
k = E
p
mv
2/2 = mgh
v
2 = 2gh
v =
√2gh
Dalej podstawiasz i liczysz
b)W przypadku występowania musisz uwzględnić, że siły tarcia wykonają pracę zmniejszając
energię kinetyczną sanek na końcu
W=T*s
Siła tarcia to T=fN N-nacisk sanek na podłoże czyli N=mgcos30, masz to rozrysowane w
każdym podręczniku fizyki (równia pochyła)
T= fmgcos30
sin30 = h/s
s= h/sin30 <- długość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego, czyli droga sanek
W=fmgcos30 * h/sin30
E
p = E
k - W
podstawiasz, liczysz i jesteś happy