prosze bardzo
POMOCY: Puszka na cukier ma kształt walca
. a)ile nawięcej kilogramów cukru zmieści się w puszcze,której której wymiary wynoszą:średnica
14 cm wysokość 20 cm.Gęstość cukru wynosi 1,6 kg/litr.Przyjmijmy że π=227
b)jakiej wysokości musiałyby być ta puszka,by mieścił się do niej dokładnie 1 kg cukru?wynik
zaokrąglij z nadmiarem do 1 cm.
4 sty 16:51
dero2005:
a)
Objętość puszki
d = 1,4 dm
h = 2 dm
π =
227
| | πd2 | |
V = |
| *h = 3,08 litra [dm3]
|
| | 4 | |
3,08*1,6 = 4,928 kg
b)
V =
11,6 = 0,625 dm
3
| | 4V | |
h = |
| = 0,405 dm = 4,05 cm ≈ 5 cm |
| | πd2 | |
4 sty 17:55