stefan89: rozwiąż nierówność wymierną:
3-2x
----------- ≤0
(3x+1)(x-4)
23 sty 14:42
Eta:
Zawsze zaczynamy od określenia dziedziny!
Podaj Dziedzinę ! czekam!
23 sty 14:48
Ziuta : D= R\{-1;4} TAK
23 sty 14:56
Eta:
Badać znak ilorazu ... to to samo co badac znak iloczynu !
czyli zapiszemy te nierówność tak
(3 - 2x)( 3x +1)( x -4)<0 x1 = 3/2 x2= - 1/3 x3 = 4
--------------- ------------------
+ + I I + + I
--------------I(- 1/3)-----------------3/2-------------4---------->x
I - - - I I - -
I-------------------------- I-------------->
wybierasz wart. ujemne czyli x€ ( -1/3, 3/2) U ( 4,∞)
23 sty 14:57
Ziuta: mam podobne zadanie do stefan89 dlatego odpowiadam...
23 sty 14:58
Eta: Nie! D = R -{ - 1/3, 4}
bo 3x +1≠0 to 3x≠ -1 /: 3 to x≠ - 1/3
23 sty 14:59
Ziuta: Eta ja mam pytanie bo stefan89 napisał żę.... ≤0 , a ty ...<0 to nie robi różnicy w
rozwiązaniu .
23 sty 15:08
Basia:
robi; Eta rozwiązała dla <
dla ≤ to będzie
(-1/3 ; 3/2> U (4; +∞)
domknięcie tylko przy 3/2 bo przy -1/3 i przy 4 nie można domknąć ponieważ -1/3 i 4 nie
należą do dziedziny
23 sty 15:14
Ziuta: to już teraz rozumiem...
23 sty 15:15
Eta: Basia! słuszna uwaga!... nie popatrzyłam na nierówność

za "wysoko "napisana na stronie

Dzięki za poprawkę !
23 sty 15:23