sredni procent
P: w pewnym miescie liczba mieszkańców wzrastala przez 3 kolejne lata odpowiednio o 1%, o 3%, o
5%. Oblicz sredni procentowy wzrost liczby ludnosci w ciagu 3 kolejnych lat. wynik zaaokrąglij
do 2 miejsc po przecinku
4 sty 16:31
Marcin W: 3√1,01*1,03*1,05≈1,045138
4,51%
4 sty 16:40
Marcin W: ups obliczylem na rok
4 sty 16:42
Marcin W: dodac i na 3
4 sty 16:45
Marcin W: 2,99%
4 sty 16:50
Marcin W: przedstawie całe rozwiązanie bo zamotałem było ok na początku

x− liczba mieszkancow
1,01x− liczba m po roku
1,01x*1,03− liczba mieszkancow po 2 latach
1,01*x*1,03*1,05=1,092315− liczba mieszkancow po 3 latach
1,092315=z
3
z=
3√1,092315=1,029870534
co daje po pomnozeniu przez 100% 102,98705% czyli po zaokragleniu wzrastało o 2,99%
4 sty 16:57
aga: jak obliczyc ten pierwiastek sześcienny z=3√1,092315=1,029870534 ?
26 gru 14:19
pigor: ..., no to niech lm − liczba mieszkańców w pewnym mieście,
a
p=? − szukany średnioroczny wzrost %−owy liczby ludności,
to z warunków zadania
105% (103%(101% lm)))= ((100+p)%)3 lm ⇔ 1,05*1,03*1,01= (1+p%)
3 ⇔
⇔ (1+p%)
3= 1,092315 ⇔ 1+p% =
3√1,092315 ⇔ p%= (1,092315})
1/3−1 ⇔
⇔ p%= 1,029870534−1 ⇔ p%= 0,029870534 ⇔ p%= 0,03 ±0,01 ⇔
⇔
p%= 3% − szukany średni procentowy wzrost ... . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. a ten pierwiastek to licz np. jako potęgę (jest taki klawisz na moim
kalkulatorze − tzw. naukowym

) i tak u mnie to naciskam (y
x) i wykładnik
, czyli jedna z ...

liczb
13= 1:3= 1/3= 0,3333333 ...
26 gru 15:13