Przebieg zmienności funkcji
S.:
Dziedzina = <−1, oo)
| | 1 | |
Pierwsza pochodna = |
| >0 czyli funkcja rosnąca na całym przedziale <−1,oo) |
| | 2x+2+2 √x+1 | |
| | | |
Druga pochodna = |
| <0 czyli funkcja wklęsła |
| | (2x+2+2+2√x+1)2 | |
Jak obliczyć punkty przecięcia z osiami?
Z osią OY czyli podkładamy pod x = 0 czyli (0,0)?
| | √x+1+1 | |
A z osią OX 0=ln ( |
| ) jak to obliczyć? |
| | 2 | |
Oraz jak wyznaczyć granice funkcji, asymptopy, ekstrema i punkty przegięcia?
4 sty 16:20
Grześ: punktów przegięcia brak, skoro sam określiłeś, że funkcja jest tylko wklęsła
4 sty 16:24
S.: Też fakt, dzięki. A co z resztą?
4 sty 16:47
Grześ: jak chcesz to sprawdź granicę w +
∞. Poza tym zastanawiałem się nad asymptotami, ale wg mnie
jedynie skośne możesz sprawdzić.
Ekstrema nie istnieją, bo pochodna nie ma wartości zerowych
4 sty 16:52