Dwie całki nieoznaczone
Całkens: Nie potrafię rozwiązać takich dwóch całek :
A) ∫ ex2ex+1* dx
B) ∫ (x2+4)5x * dx
powinno wyjść :
A) 12ln(2ex+1) + c
B) (x2+4)612
PROSZE O POMOC
4 sty 16:02
Trivial: Pierwsza: podstaw 2ex + 1 = t.
Druga: podstaw x2 + 4 = t.
4 sty 16:04
Jack:
a) zauważ, że (2ex+1)'=2ex (czyli "prawie" licznik) − to wskazówka
b) podstawienie x2+4=t 2xdx=dt i powinno ładnie wyjść.
4 sty 16:05
Całkens: SERDECZNE DZIĘKI CHŁOPY!
4 sty 16:07
Całkens: A co powiecie na taki przykład :
∫ √3x+1 * dx
...po zredukowaniu : ∫ (3x+1)12
nie wiem co dalej... podstawienie za 3x+1 nic nie daje
4 sty 18:30
AS:
Jak to nic?
3x + 1 = t 3dx = dt dx = dt/3
∫√3x + 1dx = ∫√tdk/3 = 1/3∫√tdt
4 sty 18:36
Całkens: Dzięki raz jeszcze. Czasami bezmyślnie wstawiam tutaj zadania, lecz akurat teraz potrzebuję
żeby mnie ktoś w tym oświecił :
∫ x−13√x+1
5 sty 17:38
Całkens: W mianowniku jest : 3√x+1
5 sty 17:38
Marcin W:
x+1=t
3 x=t
3−1
dx=3tdt
| | t3−2 | |
∫ |
| 3t dt dalej latwo |
| | t | |
5 sty 17:52
Marcin W: poprawka x+1=t3
dx=3t2dt
5 sty 17:53
Całkens: Ok. Dzięki. Widze ze liczy sie pomysłowość, której mi troche brakuje. A co zrobić z całką
trygonometryczną :
∫ (1+cosx)32*dx
Są na to jakies wzory?
5 sty 18:01
Całkens: Do Marcin W:
Wydaje mi sie ze taki sposób nie przejdzie bo jak wstawiasz cos za zmienną x to później ją
różniczkujesz(liczysz pochodną) i robisz z tego iloczyn pochodnej tego co równało sie t i dx i
to ma sie równać t. Tymczasem ty podstawiasz pochodną tego co jest po drugiej stronie znaku
równa się ( pochodna z t3).
Chodzi o poprzedni przykład
5 sty 18:18
Basia:
1+cosx = 1+cos(2*x2) = 1+2cos2x2−1 = 2cos2x2
(1+cosx)32 = 232*cos3x2 = √8*cos3x2 =
2√2*cos3x2 =
2√2*cos2x2*cosx = 2√2(1−sin2x2)*cosx2
i podstawienie
t=sinx2
dt = 12cosx2 dx
2dt = cosx2 dx
J = 2√2 ∫2(1−t2) dt = 4√2 ∫(1−t2) dt
to już proste
5 sty 18:18
Basia:
w czwartej linijce oczywiście nie cosx tylko cosx2
5 sty 18:20