matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez
malina18:
Proszę o pomoc , PILNE ! Dany jest trapez o podstawach AB, CD (|AB|>|CD|). Przekątne trapezu przecinają się punkcie O. Wiadomo, że |BC|=|CD|=|AD|=3, |kąt ∡ AOB|=120
o
. Oblicz pole tego trapezu.
4 sty 16:01