Ziuta: Pomocy plis

!rozwiąż równanie wymierne:
x+3/x+2-x-3/x-2=x
2/x
2-4+1
23 sty 14:24
Eta: Ziuta zapisz w nawiasach(mianowniki!
To ważne! bo nie bardzo mogę rozczytać!
23 sty 14:30
Eta:
czy tak?
x +3 x -3 x2
---------- - ------- = --------- +1
x +2 x -2 x2 - 4
23 sty 14:33
Ziuta: (x+3/x+2)-(x-3/x-2)=(x2/x2-4)+1
23 sty 14:34
Ziuta: tak...
23 sty 14:34
Eta:
OK!
Już piszę!
23 sty 14:36
Bogdan:
Ciągle niejasne:
jeśli (x+3/x+2)-(x-3/x-2) = (x2/x2-4)+1
to
x + 3/x +2 - x + 3/x + 2 = = x2/x2 - 4 + 1
więc
6/x + 4 = - 3
ale chyba zadanie wygląda inaczej, Ziuto, napisz to porządnie
23 sty 14:40
Eta:
Zawsze najpierw okreslamy dziedzinę!
D=R -{-2, 2} bo mianownik nie może sie zerować!
Teraz sprowadzamy wszystko do wsp. mianownika
pamiętając,ze x2 - 4 = (x-2)(x+2)
czyli wsp. mianownik to (x-2)(x+2) ( przenosząc wszystko z prawej str. na lewą
(x+3)(x -2) - (x-3)(x +2) -x2 - 1*(x2-4)
------------------------------------------------ = 0
(x-2)(x+2)
wystarczy porównac licznik =0
wymnożyć , uporządkować, pamiętac o znakach!
wyjdzie Ci równanie kwadratowe.
-2x2 +2x +4=0 podzielisz go przez (-2)
otrzymasz x2 -x -2=0 a tu delta i x1 i x2
pamietaj ,że jako odp; podasz tylko ten x € D
powinno Ci wyjść x = 2 x= -1
więc odp tylko x = -1
23 sty 14:43
stefan89: zadanie jest takie jak to Eta napisała
23 sty 14:44
Ziuta : no właśnie takie ...
23 sty 14:45
Ziuta : dzięki Eta...
23 sty 14:45
758rfesudch: δγδδγγπδ⇒πΔΩ
24 sty 10:28