Zadania z treścią o bochenkach chleba
Ania: Dwunastu ludzi niesie 12 bochenków. Każdy meżczyzna niesie 2 bochenki, kobieta po 1/2
bochenka, dziecko po 1/4 bochenka . Ile jest mężczyzn , ile kobiet, a ile dzieci.
Marcin W: m,k,d − odpowiednio mezczyzni kobiety dzieci
0<m<12
0<k<12
0<d<12
Bo każdy coś niesie

a) m+k+d=12 (wszystkich osob jest 12)
b) 2m+0,5k+0,25d=12 (12 jest tez bochenków chleba)
mnożąć równanie b) przez 2 mam:
b) 4m+k+0,5d=24
a) m+k+d=12
Odejmuje od b) równanie a)
3m−0,5d=12⇒3m=12+0,5d
Zatem 12+0,5d musi być liczbą podzielną przez 3 przy czym d moze byc liczbą ze zbioru
{1,2,3,...,11}
zatem kolejno podstawiając za d liczby stwierdzam ze pasuje tylko d=6 .
skoro tak
3m=15⇒m=5
stad juz wiadomo ze k=1