:(
lilo: Proszę oo pomoc

Udowodnij tożsamość trygonometryczną
4 sty 15:38
alojzy: próbowałeś zamienić te tangensy na sincos ? i ctg na odwrotność?
4 sty 15:40
lilo: nie wogole tego nei rozumiem może mi to ktoś wytłumaczyc ?:(
4 sty 15:46
Eta:
| | sinx | | cosx | |
załozenia: sinx≠0 i cosx≠0 tgx= |
| . i ctgx= |
|
|
| | cosx | | sinx | |
mnożysz licznik i mianownik lewej strony przez cosx
otrzymasz po uproszczeniach:
| | sinx | | sinx | | sinx | |
L= |
| = |
| = |
| =sin2x
|
| | sinx+cos2xsinx | | | | | |
L=P
4 sty 15:47
lilo: skąd sie wzieło to po równa się ?
4 sty 15:53
kasia_lublin: bo dzielenie to mnożenie przez odwrotność?
4 sty 15:54
lilo: nie chodzi mi o to, pytam sie jak to zrobił, żeby mi to ktoś wytłumaczył.
4 sty 16:10