Reszta z dzielenia
karolajnn: Reszta z dzielenia
A={−6;−5;−4;−3;−2;−1;0;1;2;3;4}
przyporządkować mam liczbie ze zbioru A resztę z dzielenia tej liczby przez 4.
Wyniki: −6 = 2
−5 = 3
−4 = 0
−3=1
−2=2
−1=3
0−0
1=1
2=2
3=3
4=0
Dlaczego wychodzą takie wyniki ( sa napewno dobre)
4 sty 15:34
Marcin W: może dlatego że

?:
−6=−2*4+reszty 2 (−8+2=−6)
−5=−2*4+reszty 3
−4=(−1)*4+ reszty 0
−3=(−1)*4 + reszty 1
−2=(−1)*4+ reszty 2
4 sty 15:41
karolajnn: Ale ja nie mam podanych wyników w zadaniu. Bez tego musze podać resztę.
4 sty 15:54
Marcin W: nie rozumiem
4 sty 16:08
karolajnn: A={−6;−5;−4;−3;−2;−1;0;1;2;3;4} przyporządkować mam liczbie ze zbioru A resztę z dzielenia tej
liczby przez 4.
Mam podane tylko tyle. Mam znaleźć i przyporządkować reszte, tylko nei wiem jak ją obliczyć.
4 sty 16:42