W trójkącie ABC dane są:
zakłopotana: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań.
Zad.1.
W trójkącie ABC dane są: |AB|=8, |BC|=10, oraz kąt ABC= 60 st.
a) Oblicz długość boku AC.
b) Sprawdź czy dany trójkąt jest ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny.
c) Oblicz długość okręgu opisanego na trójkącie ABC.
d) Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt ABC.
Zad.2.
W trapezie równoramiennym podstawy mają długości 20 cm i 8 cm, a sinus kąta ostrego jest równy
45. Oblicz pole tego trapezu.
4 sty 13:14
fala:

a) z tw. cosinusów.
x
2 = a
2 + b
2 − 2ab cosγ
x
2 = 164 − 80 = 84
x =
√84
c) z tw. sinusów
| x | |
| = 2R, R − promień okręgu opisanego |
| sinγ | |
| √84 | | 2 | | √84 | | 84 | |
| = √84 * |
| = |
| *2 = √ |
| * 2 = √28 *2 |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
√28 * 2 = 2R (czyli R =
√28)
Długość okręgu: l = 2πR
l = 2*
√28 π =
√112π
d) Obliczmy pole trójkąta, a potem promień wyliczymy ze wzoru
| | 1 | |
P = |
| 8*10*U{√3{2}} = 20√3 |
| | 2 | |
| | 2* 20√3 | | 40√3 | |
r = |
| = |
| = |
| | 8 + 10 + √84 | | 18 + √84 | |
| | 40√3(18−√84) | | 720√3 − 40√252 | |
|
| = |
| = |
| | (18+√84)(18−√84) | | 240 | |
| | 720√3−240√7 | |
|
| = 3√3 − √7 |
| | 240 | |
4 sty 16:16
zakłopotana: co to za "U" w podpunkcie d?
4 sty 16:35
Marcin W: U pozostałość −tak sie tutaj na forum wpisuje ułamki wpisując [U {} {}] ale zostało U
4 sty 16:37
fala: bo mi się klamerki pomyliły...
4 sty 16:43
4 sty 16:44
zakłopotana: dziekuje bardzo za rozwiązanie zadania, a wiecie jak rozwiazac to drugie zadanie
4 sty 16:47