fizyka
M: 1. W jakim czasie pociąg towarowy o długości 400m przejedzie przez most o długości 600m, jeśli
pociąg porusza się z prędkością 72km/h ?
2. Z jaką prędkością względem siebie oddalają się dwie cząstki, jeżeli każda z nich porusza się
z prędkością 0.8 c ?
4 sty 12:47
Mateusz: 1) Oznaczamy
s
1=400m
s
2=600m
s
całk=s−1+s
2
s=v*t=> wzór na drogę w ruchu jednostajnie prostoliniowym wyznaczam z niego t
| | s | | s1+s2 | | m | |
t= |
| poniewaz s=s1+s2 t= |
| gdzie v−prędkosc pociągu wyrazona w |
| |
| | v | | v | | s | |
czyli 72km/h zamieniasz na m/s i podstawiasz do wzoru i liczysz t czyli czas
2) Skorzystaj z transformacji Lorentza
4 sty 14:25
Marcin W: 1) ma przejechac 1km
72km−>60min /:72
4 sty 15:37