zapisz wyrażenie w postaci 2^{k}
Izabela: Bardzo prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu kilku zadań.
Zadanie 1.
Zapisz wyrażenie w postaci 2k, gdzie k jest liczbą wymierną.
a)
3√4 *164/3 / √32 5/3
b)√23√2
Zadanie 2.
Wyznacz wzór i naszkicuj wykres funkcji wykładniczej y=ax , jeśli przechodzi on przez punkt
P= ( 53 , 32 ) .
Zadanie 3.
Udowodnij, że jeżeli log35=c, to log31252=6c
4 sty 12:23
Marcin W: zamien w a) kazdą liczbę na podstawę 2 np 4=22, 16=24, 32=25 a kazdy
pierwiatek:3√b=b1/3 lub √b=b0,5 i wykonaj działania na potegach an*am=am+n
b) ta sama zasada co wyzej
Zad 2
do wzoru y=ax za x podstaw 5/3 a za y podstaw 32 wyjdzie ci ile wynosi a. Bedziesz miała wzór
potem narysuj.
Zadanie 3
log31252=log3(53)2=log356=6log35=6c
4 sty 12:32
niewiem: a) robisz tak ze wszyskie podstway zameniasz na 2 i dzialasz ze wzorow na funkcje wykladnicza o
takiej samej podstawie czyli.:
a) 4(13)= (22)(13)=2(23) i tak robisz z wszyskimi liczbami
4 sty 12:33
Izabela: Nie bardzo rozumiem.
Zadanie 2. ma to tak wyglądać.
32 = a5/3
ale jak teraz obliczyć te a
4 sty 12:51
Bizon: obie strony do potęgi 3/5
4 sty 13:25
Izabela: 32 3/5 = a 3/5
ale jak obliczyc to a, bo ja nie mam zielonego pojęcia
4 sty 13:29
Savio: Jak napisał bizon − spierwiastkuj obie strony i spotęguj
4 sty 14:50
Savio: i jak spotęgujesz i spierwiastkujesz to będzie wyglądać
323/5 = a
a nie tak jak napisałaś
4 sty 14:51
zakłopotana: sorry, ale nie mogę tego pojąć. Nie dam rady rozwiązać tych zadań.
4 sty 15:41
Marcin W: toż 3 masz rozwiązane
4 sty 15:43
Marcin W: √23√2=(2113)0,5=211/6
4 sty 15:51
zakłopotana: marcin czy to jest rozwiązanie do podpunktu b?
4 sty 16:49