Obliczyć granicę za pomocą reguły de l'hospitala
Piotrek: Korzystając z twierdzenia de l'hospitala obliczyć granicę:
ex−e−xsinx
4 sty 12:09
Marcin W: twierdzenie owo zna ? a gdzie ta granica?
4 sty 12:19
Piotrek: lim−>0 oj przepraszam nie dopisałem
4 sty 12:21
Marcin W: ale znasz regułę de l'Hospitala ?
4 sty 12:24
Piotrek: znać to za dużo powiedziane, najprostsze przykłady zrobię, ale dopiero się tego uczę, reguły
mniej więcej znam
4 sty 12:26
Marcin W: | | ∞ | |
W dużym skrócie: zaczyna się od sprawdzenia jaki masz symbol nieoznaczony [ |
| ] czy |
| | ∞ | |
| | 0 | |
[ |
| ] jesli taki masz mozesz stosowac regułe de l'Hospitala czyli liczysz pochodną |
| | 0 | |
licznika i mianownika. Więc policz sobie pochodną licznika i mianownika . Umiesz liczyć
pochodne ?
4 sty 12:35
4 sty 12:38
Marcin W: | | ex−e−x | | 0 | | ex+e−x | | 2 | |
limx→0 |
| =[ |
| ]=limx→0 |
| = |
| =2 |
| | sinx | | 0 | | cosx | | 1 | |
4 sty 12:39
Piotrek: chyba dobrze zrobiłem... granica mi 2 wyszła
4 sty 12:41
Piotrek: oo dzięki

nie odświeżyłem, dzięki za pomoc
4 sty 12:41