logarytmy - równania
niunia15xD: 1. rozwiąż równanie:
a) log3 (8−3) = 0
b) log1/2 (4−x) = log1/2 (2x+1)
c) logx (3x2 − 5x +2) =2
d) log7 (x+3) − log7 (x−1) = log7 5
4 sty 11:20
niewiem: a) log
3 (8−3)= log
3 1
kozystajac z monotonicznosci funkcji mozesz poprostu porownac zawartosci log
a wic otrzymujesz
8−3=1, ale oczywisciscie zjadlas przy przepisywaniu gdzies tu x

, badz razie dalsze przyklady
masz rozwiac tak samo
pozdrawiam
4 sty 11:34
niunia15xD: MASZ RACJE .

zamiast 3 powinno być x
czyli log3 (8−x) = 0
no w tym rzecz, że ja tego nie umiem rozwiązać.
4 sty 11:36
niewiem: b)
log1/2 (4−x)= log1/2 (2x−1)
4−x=2x−1
3x=5 /3
x=53
4 sty 11:38
AS: Bo nie chcesz.
4 sty 11:38
niewiem: w przykladzie a poprostu za zera sobie podsawaisz log3 1, poniewaz by porownac logarytmy
musisz miec takie same podstawy w logarytmach. I odpowiedz sobie na pytanie log3 1 ile sie
rowna?
4 sty 11:41