Monika: Rozwiąż nierówność logarytmiczną:
log2(x-5)+log2(2-x)<1
23 sty 12:57
Bogdan:
Dzień dobry. Cieszę się, że już wszytko działa i możemy dalej rozkoszować się
rozwiązywaniem matematycznych zadań.
Pozdrawiam wszystkich.
Moniko.
Zastosuj wzór: logab + logac = loga(bc) oraz zauważ, że 1 = logaa,
uwzględnij również fakt, że podstawa logarytmu 2 > 1
oraz: x - 5 > 0 i 2 - x > 0
23 sty 13:33
Basia:
najpierw założenia:
logarytmować można tylko liczby dodatnie czyli
x+5 > 0 i 2-x > 0
x > -5 i -x > -2
x > -5 i x < 2
ostatecznie: x∈ (-5 ; 2)
-----------------------------------
teraz skorzystaj z tego, że :
logab + logac = loga(b*c)
log22=1
i logarytm przy podstawie 2 jest funkcją rosnącą
napisz co otrzymałaś
23 sty 13:35
Monika: Wyszlo mi:
-x
2+7x-12<0
Δ=1
x1=4
x2=3
Sprawdzi ktos?
23 sty 13:44
Bogdan:
To są pierwiastku trójmianu -x2+7x-12 (dobrze obliczone), teraz rozwiąż podaną przez
siebie nierówność, następnie uwzględnij założenia: x - 5 > 0 i 2 - x > 0
23 sty 13:50
Monika: Wiec cos sie nie zgadza
23 sty 13:54
Basia:
rozw. nierówności: x∈ (-∞, 3) U (4, +∞)
założenia: x∈(-5,2)
czyli razem: x∈ (-5, 2)
a co się nie zgadza ?
23 sty 14:01
Eta:
Witam!
Mogę mała uwagę? Basia podała dziedzinę x€ ( - 5,2)
pomyliła się! tam x
- 5 >0 Basia wzięła x
+ 5
więc jak dobrze patrzę to D ; x€ ( -∞,2) U (5,∞)
po rozwiazaniu nierówności x€ ( 3,4)
nie ma wiec cz. wsp. z dziedziną ! czyli nierówność sprzeczna!
Może coś źle napisałaś w pierwotnej wersji zad?
Sprawdź Moniko!
23 sty 14:01
Eta:
Basia ! rozw. nierówności w/g mnie to x€ (3.4)
23 sty 14:03
Monika: eta dzieki! tak wyszlo mi tak samo x⇔(3,4)
23 sty 14:07
Eta:
No nie



jest dobrze! x€ ( -∞, 3) U( 4,∞) Sorry! ( to przez to zad. Bogdana
"kićka " mi sie wszystko!
ale dziedzina moja dobra!
więc odp:
x€ ( -∞, 2) U ( 5,∞)
23 sty 14:07
Eta: Monika! Niestety ja sie pomyliłam!
a basia w dzie dzinie!
Ostatnia wersja jest dobrze!
23 sty 14:08
Monika: dzieki
23 sty 14:11
Basia:
Źle przepisałam; miałam x+5 i stąd cały bałagan
23 sty 14:12