Wykonaj działanie rozw. nierówność.
seim: Wykonaj działanie:
x2−4xx2−9) * u{x2−6x+9{2x−8}
4 sty 09:25
4 sty 09:29
Natalia: (x
2−4x)=(x−2x)(x+2x)
(x
2−9)=(x−3)(x+3)
x
2−6x+9=
Δ=b
2−4ac=(−6)
2−4*1*9=36−36=0
dalej nie wiem
4 sty 10:10
Marcin W: Źle Natalia
4 sty 11:39
Marcin W: Do Natalii : x2−4x ≠ (x−2x)(x+2x)
4 sty 11:47
niewiem: zeby miec latwiej to moze soie wyciagnnij przed x2−4x x Czyli x(x−4)
4 sty 11:54
niewiem: Ale chyba ci w tym skanie w przykladzie a) czegos brakuje, pewnie ze calsoc =0
4 sty 11:55
Marcin W: niewiem zad 1 ja rozumiem że trzeba uprościć wyrażenie wymnażając i skracając wiec nie ma
równania
4 sty 11:57
seim: W zadaniu pierwszym polecenie jest : Wykonaj działanie.
To cały mi nauczycielka pisała.
4 sty 12:06
seim: Ja juz to 3 raz poprawiam w szkole. Tego 1 wogóle nie rozumiem. Te 3 to nawet łatwe.
4 sty 12:07
Marcin W: | x(x−4) | | (x−3)2 | |
| * |
| =... poskracaj sobie i już |
| (x−3)(x+3) | | 2(x−4) | |
W zad 2
pomnóż obie strony równania przez (x−2)(x+1) zakladajac ze x≠{2,−1}
W zad3
a) pomnoz nierownosc przez (x+2)
2 przy zal ze x≠−2
b) zrob to samo co wyzej w a ) po czym przenies wszystko najedną stronę
4 sty 12:11
seim: Dzięki wielkie ! Już to lekko rozumiem.
4 sty 13:02