Rozwiąż równanie - wielomiany
Marnus: Proszę o sprawdzenie zadania z wielomianów
Rozwiąż równanie x3 + 5x2 − x − 5 = 0
Moje rozwiązanie:
x3 + 5x2 − x − 5 = 0
x2 (x + 5) − 1 (x − 5) = 0
(x + 5)(x2 − 1) = 0
(x + 5)(x − 1)(x + 1) = 0
x1 = −5, x2 = 1, x3 = −1
Czy zadanie rozwiązałem poprawnie?
4 sty 01:59
Godzio: literówka x
2(x + 5) − 1(x
+ 5) = 0
Wszystko poprawnie
4 sty 02:08
Marnus: Właśnie się zorientowałem.
Podczas liczenia nie wziąłem pod uwagę, że dzielę −5 przez 1 i liczyłem 5 przez 1, dlatego
wyszło ze złym znakiem

dzięki za sprawdzenie
4 sty 02:13