Kombinatoryka
Michał: Na przyjęciu spotkało się 12 osób. Każdy przywitał się z każdym. Ile nastąpiło powitań?
Jest na to jakiś wzór?
4 sty 00:35
Jack:
| |
− absolutna podstawa − zajrzyj do zakładek na tej stronie (po lewej). |
| |
4 sty 00:36
Michał: To jest 11! ?
4 sty 00:36
Jack:
| | 12! | | 12! | | 12*11 | |
nie, |
| = |
| = |
| =66 |
| | (12−2)!*2! | | 10!*2! | | 2 | |
4 sty 00:37
Eta:
2/ sposób;
dla n= 12
| n(n−1) | | 12*11 | |
| = |
| = ......... powitań
|
| 2 | | 2 | |
4 sty 00:39
max: a z kąd wiadomo JACK ZE K=2
4 gru 13:53
:P: 1 osoba witala sie z 11
wiec 12 − 132
1−11
12−x
x=11*12=132
4 gru 16:20
wojtek: Ze k=2 Wiemy bo w jednym przywitaniu udział biorą 2 osoby, masz 12 osob losujesz dwie
11 lis 19:09