Oblicz sumę wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego.
Wojtek: Jaka jest suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego, w którym:
a1=limn→∞ [n4−2n3−n2+2n] , q=limn→∞(√n2+n+8−n)
4 sty 00:04
Jack:
na pewno a1 tak wlaśnie wygląda?
4 sty 00:16
Eta:
Też mi tu coś nie gra
4 sty 00:54
Wojtek: tak i dlatego mam z tym problem
4 sty 16:09
Jack:
no dobra, to a1 wynosi ∞, a q=1/2. Dla mnie to nie ma sensu... Chcesz coś liczyć?
MOże a2 ? Dobrze, a2=∞*1/2=∞ (ale wątpię czy taka była intencja układającego zadanie)
4 sty 16:13