zad
Ulf: Dla jakich wartości m punkt przecięcia się prostych o równaniach: y=x−m+3, y=−2x+5m należy do
paraboli o równaniu y=x2+2.
Czy to nie będzie układ trzech równań. Chociaż zmienne dwie, więc pewnie nie.
3 sty 23:55
Eta:
Rozwiąż układ równań dany tymi prostymi
otrzymasz: x= 2m−1 , y= m+2
teraz podstawiasz do równania paraboli
( 2m−1)
2 +2= m+2
i dalej już Δ .........
4 sty 00:06
Noah:
y=x−m+3
y=−2x+5m
−2x+5m=x−m+3
3x=6m−3
x=2m−1
y=m+2
wstawiamy x i y w rownaieni paraboli
m+2=(2m−1)
2+2
m+2=4m
2−4m+1+2
4m
2−5m+1=0
Δ=25−16=9
√Δ=3
4 sty 00:09
Eta:
poprawne rozwiązanie, to:
m= 1 v m=
14
4 sty 00:11
Noah: w takim razie ide spac
4 sty 00:16
Eta:
Miłych snów
4 sty 00:49