Rokol: Rokol: Pilnie prosze o rozwiazanie tych zadań wraz z uzasadnieniem

dziękuje

1. oceń czy zdanie jest prawdziwe i napisz jego negacje i uzasadnij:
Δ (x2+3x+3)>0
x∈R
2. Znajdz obraz graficzny zbioru AxB
A= {x:(x-5)≤1}
B={x:(x2-4)≤0}
3. Znajdz ekstrema funkcji i przedział monotoniczności:
f(x) = 2x3+3x2+4
4. Znajdz ekstrema funkcji
f(x)= 4x/ x-1
23 sty 12:11
Basia:
1. f(x)=x2+3x+3
Δ = 9 - 12 < 0
a=1>0
czyli x2+3x+3 > 0 dla każdego x∈R
zdanie Λ (x2+3x+3 > 0 ) jest prawdziwe
x∈R
zaprzeczenie:
ⴸ (x2+3x+3 ≤ 0)
x∈R
23 sty 12:20
Basia:
x-5 ≤ 1
x ≤ 6
A =(-∞; 6>
x2-4≤0
(x-2)(x+2)≤0
B =<-2 ; 2>
AxB graficznie to będzie zbiór punktów płaszczyzny, których odcięte są ≤ 6
a rzędne będą z przedziału <-2 ; 2>
23 sty 12:34
Basia:
f(x) = 2x3+3x2+4
D = R
f'(x) = 6x2 + 6x =6x(x+1)
f'(x)=0 ⇔ x=0 lub x+1=0 ⇔ x=0 lub x=-1
naszkicuj wykres pochodnej; to jest parabola; miejsca zerowe x1=-1 x2=0; ramiona
skierowane do góry
z wykresu odczytujemy, że:
x∈(-∞, -1) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie
x∈(-1, 0) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∈(0, +∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie
xmax = -1 fmax = f(-1) = 2*(-1)3 + 3*(-1)2 +4 = -2+3+4=5
xmin = 0 fmin = f(0) = 4
23 sty 12:40