logarytm
niunia15xD: Narysuj wykres funkcji logarytmicznej:
a) y= log3 x+1
b) y= log13 (x−2)
3 sty 23:19
Eta:
a) naszkicuj wykres y= log
3x
i przesuń go do góry o 1 jednostkę
b) naszkicuj wykres y= log
1/3x i przesuń go w prawo o 2 jednostki
3 sty 23:23
niunia15xD: a jak wygląda tabelka do tych dwóch wykresów?
3 sty 23:48
Gustlik: Niunia − obowiązuje TA SAMA ZASADA co przy przesuwaniu paraboli − tzw. postać kanoniczna
funkcji kwadratowej − y=a(x−p)2+q, na pewno kojarzysz o co chodzi.
Tu masz funkcję logarytmiczna, więc wzór bedzie wyglądał tak: y=loga(x−p)+q, współczynniki p i
q działają IDENTYCZNIE jak przy przesuwaniu paraboli − rysujesz funkcję "podstawową" y=logax
i przesuwasz o wektor w→[p, q]. Zreszta jest to OGÓLNA ZASADA przesuwania wykresów wszystkich
typów funkcji y=f(x−p)+q.
4 sty 00:51
niunia15xD: dzięki
4 sty 01:05