ciąg arytmetyczny i geomaetryczny z potęgami
bartosz: 1. Dla jakich x liczby: 3, 3(x+1) + 9, 3(x+2) + 6, w podanej kolejności,
tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz różnicę ciagu.
2. Liczby: (3√2)(12x), 2(x−2), 128, w podanej kolejności, są
wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz x i wyznacz różnicę tego ciagu.
Bardzo proszę o pomoc bo nie umiem nic wymyslić:(
3 sty 22:51
Noah:
zastosuj zaleznosc
(a,b,c)−ciag arytmetyczny
(q,w,e)−ciag geometryczny
w
2=q*e
3 sty 22:52
bartosz: a mógłbyś mi trochę rozpisać ten ciąg arytmetyczny bo redukuje mi się x i w tym momencie nic mi
nie wyjdzie, a w odpowiedziach powinno wyjść x=1
3 sty 23:10
Noah: 3*3
x+1=2*3
x+1+9
3*3
x+1−2*3
x+1=9
3
x+1=9
3
x+1=3
2
z roznowartosciowosci f−cji wykaldniczej:
x+1=2
x=1
3 sty 23:13
bartosz: Bardzo wielkie dziekuje
3 sty 23:21
patryk: 1=2
12 sty 19:34
ło: | | 3x+2+6+3 | |
Jakim cudem z |
| =3x+1+9 wyszło3*3x+1=2*3x+1+9 |
| | 2 | |
27 wrz 22:36
ło: up
27 wrz 22:50
ło: up
27 wrz 22:54
ło: up
27 wrz 22:57
Mila:
3
x+2+9=2*3
x+1+18 /−9
3
(x+1)+1=2*3
x+1+9
3*3
x+1=2*3
x+1+9
27 wrz 23:00
5-latek: 3*3x+1= 31*3{x+1} = 3x+2 na podstawie wzoru an*am=an+m
I pomnozyl obie strony rownania przez 2 zeby pozbyc sie tej dwojki w mianowniku
27 wrz 23:03
5-latek: No i ło zaginal
27 wrz 23:11
ło: Ahh, mały przeskok, a ja już się gubię

Dzięki wielkie.
27 wrz 23:14
ło: Nie zaginął, tylko rozkminiał
27 wrz 23:14
ło: Nie rozumiałem tylko tej części, którą
Mila napisał/a
27 wrz 23:16
5-latek: Jak juz rozumiesz to gitara
27 wrz 23:20