hej:]
Aga:]: mam takie zadanko ;?
dziesięciu oisłów− szesciu z partii X i czterech z partii Y zajmuje wspólna dziesiecioosobową
lawę na sali sejmowej. posłowie jednej partii siedza obok siebie. uzasadnij ze jest 6!*4!*2.
mozliwych sposobów posadzenia posłów
prosze o pomoc
3 sty 22:38
AgA:]: bede wdzieczna
3 sty 22:38
Jack:
najpierw sadzamy osły z partii X, obok nich z partii Y:
X1X2X3X4X5X6Y1Y2Y3Y4
Jedyne co możemy zrobić co pousadzać w różnej kolejności osły z X. Jest ich 6, wiec mamy 6!
możliwości. Podobnie dla Y: jest ich 4, więc mamy 4!
Jeśli mają siedzieć w jednej ławie, to możemy pomnożyć 6!*4! aby uzyskać wszystkie możliwe
ułożenia.
Jednakże, możemy zacząć usadzanie osłów od Y.
Y1Y2Y3Y4 X1X2X3X4X5X6
Dlatego dostaniemy kolejne 6!*4! możliwości. Po dodaniu dostaniemy ostatecznie: 2*6!*4!
3 sty 22:43
AgA:]: aha wiec podobnie by było jak by mieli sie tak rozsiaśc by nie siedzieli koło sie bie z danej
partii

to juz rozumiem troche
3 sty 22:45
Jack:
W tym przypadku nie da się tak zrobić, że żaden osioł nie siedział obok kolegi z partii. Tak
się da zrobić, gdy różnica między ilością elementów z jednego zbioru względem drugiego wynosi
1 lub 0.
Ale wówczas faktycznie podobnie myśmy rozumowali: z tą różnicą, że dla
X
1Y
1X
2Y
2X
3Y
3X
4 ilość X=4, ilość Y=3
nie istnieje ten drugi przypadek, który daje nam
2 *...... Czyli było tylko 4!*3!.
Gdyby było jednych i drugich tyle samo np. Y=4, X=4 wówczas
X
1Y
1X
2Y
2X
3Y
3X
4Y
4
lub
Y
1X
1Y
2X
2Y
3X
3Y
4X
4
więc dwójka się pojawi i będzie 2*4!*4!
3 sty 22:51
AgA:]: aha no to juz czaje o co chodzi dzieki
3 sty 22:55
AgA:]: a wiesz co mam jeszcze jedno pytanko

mam mature w tym tygodniu a dokladnie w srode i powiedz mi co musze najbardziej sobie obczaic

bo prawde mówiac jestem kiebska z matmy
3 sty 23:00
Jack:
mówisz tylko o rachunku prawodp. czy również o innych działach?
3 sty 23:00
AgA:]: oj chyba o wszystkim
3 sty 23:01
Trivial: Na maturze może być wszystko ~
3 sty 23:01
Noah: Mysl otwarcie spokojnie najlepiej w otwartych zawsze sobie rysuj
3 sty 23:03
AgA:]: kurde tak juz robiłam i byłam niby przygotowana i mi jednego punktu zabrakło zeby zdac

wiem ze moze byc wszystko ale jak widze ten zestaw to mam zacme kompletna w głowie
3 sty 23:05