matematykaszkolna.pl
hej:] Aga:]: mam takie zadanko ;? dziesięciu oisłów− szesciu z partii X i czterech z partii Y zajmuje wspólna dziesiecioosobową lawę na sali sejmowej. posłowie jednej partii siedza obok siebie. uzasadnij ze jest 6!*4!*2. mozliwych sposobów posadzenia posłów prosze o pomocemotka
3 sty 22:38
AgA:]: bede wdzieczna
3 sty 22:38
Jack: najpierw sadzamy osły z partii X, obok nich z partii Y: X1X2X3X4X5X6Y1Y2Y3Y4 Jedyne co możemy zrobić co pousadzać w różnej kolejności osły z X. Jest ich 6, wiec mamy 6! możliwości. Podobnie dla Y: jest ich 4, więc mamy 4! Jeśli mają siedzieć w jednej ławie, to możemy pomnożyć 6!*4! aby uzyskać wszystkie możliwe ułożenia. Jednakże, możemy zacząć usadzanie osłów od Y. Y1Y2Y3Y4 X1X2X3X4X5X6 Dlatego dostaniemy kolejne 6!*4! możliwości. Po dodaniu dostaniemy ostatecznie: 2*6!*4!
3 sty 22:43
AgA:]: aha wiec podobnie by było jak by mieli sie tak rozsiaśc by nie siedzieli koło sie bie z danej partii to juz rozumiem trocheemotka
3 sty 22:45
Jack: W tym przypadku nie da się tak zrobić, że żaden osioł nie siedział obok kolegi z partii. Tak się da zrobić, gdy różnica między ilością elementów z jednego zbioru względem drugiego wynosi 1 lub 0. Ale wówczas faktycznie podobnie myśmy rozumowali: z tą różnicą, że dla X1Y1X2Y2X3Y3X4 ilość X=4, ilość Y=3 nie istnieje ten drugi przypadek, który daje nam 2 *...... Czyli było tylko 4!*3!. Gdyby było jednych i drugich tyle samo np. Y=4, X=4 wówczas X1Y1X2Y2X3Y3X4Y4 lub Y1X1Y2X2Y3X3Y4X4 więc dwójka się pojawi i będzie 2*4!*4! emotka
3 sty 22:51
AgA:]: aha no to juz czaje o co chodzi dziekiemotka
3 sty 22:55
AgA:]: a wiesz co mam jeszcze jedno pytanko mam mature w tym tygodniu a dokladnie w srode i powiedz mi co musze najbardziej sobie obczaic bo prawde mówiac jestem kiebska z matmy
3 sty 23:00
Jack: mówisz tylko o rachunku prawodp. czy również o innych działach?
3 sty 23:00
AgA:]: oj chyba o wszystkim
3 sty 23:01
Trivial: Na maturze może być wszystko ~
3 sty 23:01
Noah: Mysl otwarcie spokojnie najlepiej w otwartych zawsze sobie rysuj emotka
3 sty 23:03
AgA:]: kurde tak juz robiłam i byłam niby przygotowana i mi jednego punktu zabrakło zeby zdac wiem ze moze byc wszystko ale jak widze ten zestaw to mam zacme kompletna w głowie
3 sty 23:05