trygonometria
bezradnaa: dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązanie
a) cos2x + cosx +m =0
b) √3sin x −cosx = |m|
nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać.
3 sty 22:26
Bizon: cosx=t t2+t+m=0 Δ=1−4m
aby były rozwiązania/nie Δ≥0 ⇒ 1−4m≥0 4m≤1 ⇒ m≤1/4
3 sty 22:34
Godzio:
b)
| | √3 | | 1 | |
2( |
| sinx − |
| cosx) = |m| |
| | 2 | | 2 | |
2(sinxcos30
o − sin60
ocosx) = |m|
Teraz coś świta ?
3 sty 22:37
Godzio:
tam oczywiście miało być sin
30o a nie 60
o
3 sty 22:38
bezradnaa: tak, już wiem jak to rozwiązać. zapomniałam o tej sztuczce w wyciągnięciem 2 przed nawias.
dziękuję.
3 sty 22:42
Godzio:
Rozwiązanie
Bizona nie jest całkowicie poprawne, z niego wynika że np. dla m = − 72 jest
rozwiązanie a tym czasem
Δ = 289
√Δ = 17
| | −1 + 17 | | 16 | |
t1 = |
| = |
| = 8 |
| | 2 | | 2 | |
t ∊ <−1,1> więc nie ma rozwiązań
3 sty 22:50
Godzio:
cosx = t, t ∊ <−1,1>
t
2 + t + m = 0
| | 1 | |
Δ ≥ 0 ⇒ Δ = 1 − 4m ≥ 0 ⇒ m ≤ |
| |
| | 4 | |
f(1) ≥ 0 ⇒ 2 + m ≥ 0 ⇒ m ≥ −2
f(−1) ≥ 0 ⇒ 1 − 1 + m ≥ 0 ⇒ m ≥ 0
| | −1 | |
−1 < tw < 1 ⇒ −1 < |
| < 1 −− ten warunek jest zawsze spełniony |
| | 2 | |
3 sty 22:52