zad
Ulf: Dany jest ciąg arytmetyczny i geometryczny. Różnica ciągu arytm. jest równa ilorazowi ciągu
geom. Suma trzech początkowych wyrazów obu ciągów jest taka sama, a pierwsze wyrazy są równe
6. Obliczyć różnicę ciągu arytm..
3 sty 22:22
bart: 6+6a+6a2=6+6+a+6+a
3 sty 22:24
bart: ..=6+6+a+6+2a oczywiscie
3 sty 22:24
bart: 2a2+a−4=0
√Δ=3
a=2 lub a=1
3 sty 22:29
bart: kurwa.. a=2 lub −1
3 sty 22:29
Ulf: Niestety 2 nie spełnia, −1 nie sprawdzałem.
3 sty 22:35
bart: −2 i −1 .. ja jebe dzielic nie potrafie
3 sty 23:37