matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tożsamości trygonometryczne
zzoe:
2sinα−sin2α
α
sprawdź tożsamość:
= tg
2
2sinα+sin2α
2
coś mi się w trakcie obliczeń miesza i nie chce wyjść. proszę o pomoc.
3 sty 21:53
Godzio:
2sinα − 2sinαcosα
1 − cosα
=
=
2sinα + 2sinαcosα
1 + cosα
1 − (cos
2
α
2
− sin
2
α
2
)
=
=
1 + cos
2
α
2
− sin
2
α
2
2sin
2
α
2
=
= tg
2
α
2
2cos
2
α
2
3 sty 22:00
zzoe:
dziękuję bardzo.
3 sty 22:05
Eta:
warto wiedzieć ( często się przydaje)
że: 1− cosα= 2 sin
2
α
2
1+ cosα= 2 cos
2
α
2
3 sty 22:07