Oblicz
marcin21: wiedzac ze tg α = 1/3 oblicz wartosc wyrazenia 5 ( 2 sin do kwadrtatu 2 α−1)
3 sty 21:51
Gustlik: 5(2sin
22α−1) − chyba tak to ma wyglądać?
Przekształcmy to wyrażenie do prostszej postaci:
5(2sin
22α−1)=5[2(2sinαcosα)
2−1]=5[2*4sin
2αcos
2α−1]=5(8sin
2αcos
2α−1)=
=40sin
2αcos
2α−5
Najlepiej zrób metodą geometryczną:
Narysuj trójkat prostokątny o krótszej przyprostokątnej a=1 (wysokość) i dłuższej
przyprostokątnej b=3 (podstawa).
Z Pitagorasa liczysz przeciwprostokątną:
c
2=1
2+3
2=1+9=10
c=
√10
Dla kąta ostrego (I ćwiartka)
| | b | | 3 | | 3√10 | |
cosα= |
| = |
| = |
|
|
| | c | | √10 | | 10 | |
| | √10 | | 3√10 | |
40sin2αcos2α−5=40*( |
| )2*( |
| )2−5=... dokończ.
|
| | 10 | | 10 | |
Możemy jeszcze sprawdzić 2 przypadek dla kąta ćwiartki III, bo tam tgα jest dodatni, ale
nietrudno zauważyć, że zmienią się tylko znaki sinα i cosα, i po podstawieniu do naszego
wyrażenia, gdzie obie funkcje są do kwadratu, to minusy "znikną", więc wynik będzie ten sam.
4 sty 01:24
Godzio:
Zaproponuje taki sposób:
5(2sin
2α − 1) = −5cos2α
| | 1 − tg2x | | 1 | |
korzystając z tożsamości: cos2x = |
| , wiedząc że tgx = |
| mamy: |
| | 1 + tg2x | | 3 | |
| | | | 8 | | 9 | | 8 | |
−5 * |
| = −5 * |
| * |
| = − |
| = −4 |
| | | | 9 | | 10 | | 2 | |
4 sty 01:53
Gustlik: Godzio, ale tam wg mnie ma być 5(2sin22α−1).
4 sty 01:56
Godzio: A to nie dopatrzyłem
4 sty 01:57
Gustlik: A jeżeli jest tak, jak napisałeś, czyli bez tej dwójki, to sprawa jest jeszcze prostsza:
| | √10 | | 1 | | 1 | |
5(2sin2α − 1)=5(2*( |
| )2−1)=5(2* |
| −1)=5( |
| −1)=1−5=−4.
|
| | 10 | | 10 | | 5 | |
Po co kombinować wzorami, które nie każdy zna?
4 sty 02:01