Jka obliczyc
marcin21: Wiedzac ze α jest katem ostrym i sin α = √5 / 5 oblicz tg α
3 sty 21:48
Eta:

a=
√5 c= 5
b
2= c
2−a
2= 25−5=20
b=
√20=
√4*5= 2
√5
3 sty 21:54
Gustlik: Widzę, że podobnie jak ja lubisz metodę geometryczną wyznaczania funkcji trygonometrycznych. Ta
metoda ułatwia życie, a zwłaszcza gdy w zadaniu dany jest tgα i z tangensa trzeba wyznaczać
pozostałe funkcje, co wymagałoby rozwiązywania układu równań przy obliczaniu tego ze wzorów. A
tak wystarczy Pitagoras i wzory na funkcje w trójkącie prostokątnym. Pozdrawiam cieplutko.
4 sty 01:49