Suma sześcianów pierwiastków równania - wzory Viete'a
Transformers: Dla jakich wartościo parametru m równanie
x2+3x−(m−2)/(m−3)=0
ma pierwiastki rzeczywiste? Wyznacz te wartości parametru m, dla której suma sześcianów
pierwiastków tego równania jest równa −9.
k, więc tak.
Delta > 0, żeby były owe pierwiastki
No i drugie założenie związane już z wzorami Viete'a.
x13+x23=(x1+x2)(x12−x1x2+x22)
Pod pierwszy nawias idzie już podłożyć −b/a.
Ale jak rozłożyć drugi nawias, żeby dojść do sumy, bądź iloczynu pierwiastków?
Czy można tą sumę sześcianów rozłożyć w ten sposób?
(x1+x2)((x1+x2)2−2x1x2−x1x2)
3 sty 21:35
Transformers: Help :<
3 sty 21:44
johnny 11 palcy: no help >
3 sty 21:53
Gustlik: Mam taki pomysł na sumę sześcianów:
Przekształcę wzór:
(a+b)3=a3+3ab+3ab2+b3=a3+b3+3ab+3ab2=
=a3+b3+3ab(a+b)
Czyli
(a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)
Zatem skorzystaj z tego:
a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)
4 sty 01:34
Gustlik: Wkradł sie chochlik:
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3=a3+b3+3a2b+3ab2=
=a3+b3+3ab(a+b), reszta jest dobrze.
4 sty 01:36
klaud: @gustlik to jest szescian sumy a nie suma szescianów...
6 paź 14:56