a
zuzzzzzz: co to znaczy, ze ciag geo. jest niemonotoniczny?
3 sty 21:31
zuzzzzzz: dobra znalazlam juz sobie
3 sty 21:35
bart: no ze ani nie rosnie ani nie maleje
3 sty 21:35
Matthew & Matthew: podaj co to jest, bo sami jestesmy ciekawi
3 sty 21:36
Matthew & Matthew:
3 sty 21:36
zuzzzzzz: zadanko jest takie, rozwiazuje je tak jak normalne zadanko, nie myslac o tej
niemonotonicznosci

liczby 64,x,1/4 sa kolejnymi wyrazami ciagu niemonotonicznego geo. oblicz
x
3 sty 21:39
Eta:
dla q<0
np: a1= 3 q= −2
3, −6, +12, −24, +48, ....... −−−− ciąg nie jest monotoniczny
3 sty 21:39
Eta:
zatem po wyznaczeniu q , odrzuć q −− ujemne
3 sty 21:40
zuzzzzzz: 64*1/4=16
√16=4
3 sty 21:44
zuzzzzzz: ja skorzystalam z a,b,c a*c=b2
3 sty 21:45
zuzzzzzz: tzn ze to jest −4?
3 sty 21:47
zuzzzzzz: halo
3 sty 22:10
zuzzzzzz: skoro pierwszy wyraz jest dodatni to kolejny musi byc ujemny jesli q<0. to czy to popwinno byc
−4
3 sty 22:17