rozwiazanie nierownosci
jutro bede z tego odpowiadała: Proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących równań:
g) 4( x
2 + 2) = 8
| | 1 | | x2 | | 1 − 2x2 | |
i) 3(1 |
| − |
| ) = |
| |
| | 2 | | 6 | | 2 | |
proszę o pomoc

!
jutro będę robiła te przykłady na ocenę a nie wiem jak się za nie zabrać
3 sty 21:23
think: g) na początek podziel stronami przez 4 później x2 zostaw po jednej stronie a liczby przeżuć
na drugą.
3 sty 21:25
think: h) pomnóż równanie przez 2 i tak jak w g niewiadomą zostaw z jednej strony liczby przenieś na
drugą
3 sty 21:26
think: i) pomnóż równanie jeszcze stronami przez 2 żeby ułamki się uprościły i podobnie jak wyżej
niewiadome na jedną stronę liczby na drugą
3 sty 21:27
jutro bede z tego odpowiadała: wyszło mi tak, dobrze?
g) x
2 = 0
h) x
2 = 3
i) ..?
3 sty 21:32
think: dobrze Ci wyszło

teraz x
2 = 0 to znaczy, że x = ...? jaka liczba podniesiona do kwadratu da 0?
3 sty 21:47
think: później x2 = 3 ⇒ x = √3
3 sty 21:49
think: | | 1 | | x2 | | 1 − 2x2 | |
i) 3(1 |
| − |
| ) = |
| / *2 |
| | 2 | | 6 | | 2 | |
| | 1 | | x2 | |
6(1 |
| − |
| ) = 1 − 2x2 |
| | 2 | | 6 | |
....
3 sty 21:50
jutro bede z tego odpowiadała: dziękuję bardzo już załapałam
3 sty 21:52
jutro bede z tego odpowiadała: jeszcze odnośnie tego i) wyszło mi x2 = −8 wiec to sprzeczne
3 sty 22:00
think: tak
3 sty 22:01
jutro bede z tego odpowiadała: jeszcze odnośnie tego i) wyszło mi x2 = −8 wiec to sprzeczne
3 sty 22:02
jutro bede z tego odpowiadała: dziękuję Ci bardzo za pomoc !
3 sty 22:04
think: proszę bardzo

powodzenia jutro.
3 sty 22:05
jutro bede z tego odpowiadała: dziękuję Ci bardzo za pomoc !
3 sty 22:05
jutro bede z tego odpowiadała: dziękuję Ci bardzo za pomoc !
3 sty 22:06
%2525253Cb%2525253Ejutro%25252520bede%25252520z%25252520tego%25252520odpowiada%252525C5%25252582a%2525253A%2525253C%2525252Fb%2525253E%25252520dzi%252525C4%25252599kuj%252525C4%25252599%25252520Ci%25252520bardzo%25252520za%25252520pomoc%25252520!%25252520%2525253Cimg%25252520style%2525253D%25252522margin-bottom%2525253A-3px%25252522%25252520src%2525253D%25252522emots%2525252F1%2525252Fwesoly.gif%25252522%25252520alt%2525253D%25252522emotka%25252522%2525253E%2525250A%2525250A
3 sty 22:08
%25253Cb%25253Ejutro%252520bede%252520z%252520tego%252520odpowiada%2525C5%252582a%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520dzi%2525C4%252599kuj%2525C4%252599%252520Ci%252520bardzo%252520za%252520pomoc%252520!%252520%25253Cimg%252520style%25253D%252522margin-bottom%25253A-3px%252522%252520src%25253D%252522emots%25252F1%25252Fwesoly.gif%252522%252520alt%25253D%252522emotka%252522%25253E%25250A%25250A
3 sty 22:08