funkcje
łukasz: jak narysować taką funkcje y= 2x + 4 i y =3
3 sty 21:19
?: za y podstawiasz −−−−>3
później masz 3=2x+4 −−−−−−−−−−−−−>liczysz x

!
x=−0,5
więc dla y=3 jest x=−0,5 −−−−−−−−−> zaznaczasz na wykresie
póżniej zrób tabelkę i do wzoru za x wstaw , −1, 0 ,1 −−−−> zauważysz ,że funkcja jest stała
4 sty 00:11
?: sorry funkcja jest rosnąca
4 sty 00:11
Noah:
4 sty 00:15
Trivial: Żeby narysować funkcję y = 2x + 4 musisz wyliczyć sobie dwa punkty.
Praktycznie zawsze najłatwiej jest wyliczyć dla x = 0, więc ten punkt wybieramy jako pierwszy.
Wstawiamy do wzoru na y:
y = 2*0 + 4 = 4.
Czyli wiemy, że punkt o (0, 4) to jeden z punktów należących do funkcji.
Jako drugi punkt wybieramy dowolny inny x, ale taki, żeby łatwo się liczyło, coby się bardzo
nie zmęczyć.

W tym wypadku proponuję np. x = 1.
Wstawiamy do wzoru:
y = 2*1 + 4 = 6.
Znamy kolejny punkt, który należy do funkcji: (1, 6).
Pozostaje zaznaczyć oba punkty i narysować przez nie linię.
Funkcja y = 3 to funkcja stała. Jest zupełnie niezależna od x! Czyli dla każdego x będzie to po
prostu wartość 3.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem.
4 sty 00:19
Gustlik: y=
2x +
4
1. Prosta y=ax+b przecina oś OY w punkcie (0, b), więc zaznacz na osi OY punkt
4, czyli o
współrzednych (0,
4)
2. Od tego punktu pojedź o 1 w prawo i o
2 w górę (o wartość współczynnika kierunkowego) i
zaznacz drugi punkt, od tego drugiego punktu pojedź znów o 1 w prawo i o
2 w górę i
zaznacz trzeci punkt i w ten sam sposób zaznacz sobie czwarty punkt itd., tak jakbyś rysował
schodki 1 w prawo
2 w góre. I po tych zaznaczonych punktach narysuj prostą. I NIE
POTRZEBA ŻADNYCH TABELEK

! METODA GEOMETRYCZNA JEST NAJPROSTSZA.
Prosta y=3 to funkcja stała. Zaznacz 3 na osi OY i poprowadź przez ten punkt poziomą prosta i
po zadaniu.
4 sty 00:30
Eta:
p : y= 2x+4 ( 0,4) , ( −2,0) , (−1,2) , (1,6)
k : y= 3 (0,3) , ( −1,3) , ( 1,3) , ( 2,3)
4 sty 00:30
Eta:
Gustlik 
ładne wykresy? .......
Pozdrawiam w Nowym Roku
4 sty 00:35
Gustlik: Bardzo ładne. Tylko funkcję liniową mozna rysować bez tabelek i obliczeń − zaznaczasz punkt
(0,b) na osi OY i potem lecisz od tego punktu o 1 w prawo i o a do góry, gdy a>0 lub o 1 w
prawo i o a w dół, gdy a<0, a gdy a jest ułamkiem to o mianownik w prawo i o licznik w górę
lub w dół, w zależności od znaku a. Tzw. geometryczna interpretacja współczynników równania
prostej i przejrzysta dla uczniów, bo uczę w ten sposób i chwalą sobie. Również pozdrawiam
cieplutko.
4 sty 00:39
Eta:
Moja metoda to:
punkty przecięcia z osiami
| | b | |
OY: (0,b) => (0,4) i OX: ( − |
| , 0) => ( −2,0)
|
| | a | |
i kreślimy prostą ...... ( bez przesuwań

)
4 sty 00:45
Gustlik: Też dobra metoda, ale wymaga obliczenia miejsca zerowego, natomiast moja nie wymaga żadnych
obliczeń, po prostu zaczynam od OY (0, b) i lecę "schodkami" o 1 w prawo i o a w górę lub w
dół w zalezności od znaku a, lub o mianownik w prawo i o licznik w górę lub w dół w zalezności
od znaku a i przez zaznaczone w ten sposób punkty prowadzę prostą. Proponuję Eta − spróbuj
tego sposobu, bo jest banalnie prosty i szybki, a w szkołach go nie pokazują. ZERO OBLICZEŃ i
wykres funkcji gotowy. Pokazuję ten sposób każdemu, bo rysuje się funkcję liniową piorunem.
Dodam, że jedna z uczennic, którą nauczyłem tego sposobu, sama potem na lekcji nauczyła swoją
matematyczkę w szkole, bo nauczycielka nie znała tej metody.
4 sty 00:57
Eta:
k : y=3x −1
p : y= 2x +3
Ok
Gustlik
Na dobranoc narysowałam wykresy podaną przez Ciebie metodą.
Miłych snów
4 sty 01:36
Gustlik: No i świetnie

Prosto i bez obliczeń. Tylko ten pierwszy
czerwony to y=
−3x−1, bo
narysowałaś funkcje malejąca, chyba wkradł Ci się chochlik. Pozdrawiam.
4 sty 01:39
Eta:
Sorry , wkradł się chochlik : czerwona prosta y= −3x −1
4 sty 01:40
Eta:
4 sty 01:41