Oblicz granicę
Aga :
| | sinx | | cosx | |
czy to jest to samo co limx→0 = |
| bo wiem że to dąży do 1 i podobnie jak |
| ? |
| | x | | x | |
3 sty 21:17
Trivial:
| tgx | | sinx | | sinx | | 1 | |
| = |
| = |
| * |
| |
| x | | x*cosx | | x | | cosx | |
gdy x→0:
Zatem granica to jeden.
3 sty 22:32
Aga : | | 1 | |
Dzięki, a skąd wiesz że |
| → 1 |
| | cosx | |
3 sty 23:10
Aga : bo gdy lim→0 to sin x i cosx→1 tak?
3 sty 23:11
Trivial:
cos(0) = 1

sin(0) = 0.
3 sty 23:14
Noah:
zastosuj regule pana Szpitala
3 sty 23:15
Noah: | | (tgx)' | | | | 1 | | 1 | |
Lim= |
| =lim |
| =lim |
| = |
| =1 |
| | (x)' | | 1 | | cos2x | | cos20 | |
3 sty 23:17
Trivial: Reguła pana szpitala nie jest w tym przypadku konieczna.

Takie rzeczy b. prosto udowodnić
bez niej
3 sty 23:17
Noah: no ale ja nie wiem czy granica sin i cos bedzie rowna temu moz i tak ja w tej chwili tego nie
widze

wiec wole schematycznie
3 sty 23:18
Aga : dobra trochę mi lepiej
3 sty 23:28