??
Mat: Wykaz, ze dla kazdej liczby calkowitej n liczba n63−n jest podzielna przez 6
zrobilem to tak:
po czym podstawialem kolejno licz. calkowite
np.
dobrze

3 sty 21:08
Mat: sprawdzi ktoś
3 sty 21:13
Eta:
n
3 −n = n( n
2−1)= n( n−1)(n+1) = ( n−1)*n*(n+1)
kolejne liczby całkowite n−1, n, n+1
wśród nich jest co najmniej jedna podzielna przez 2 i dokładnie jedna podzielna przez 3
to iloczyn takich liczb jest podzielny przez
6
c.n.u
P.S. takich zadań na forum było tysiące
3 sty 21:14
Mat: a moj zapis jest dobry
3 sty 21:18
Eta:
nie

jak to wykazesz np; dla n= 1 125 549
3 sty 21:20
Mat: dzieki Eta na tobie mozna polegac, wiem to bo nie dawno tlumaczylas mi wielomiany o 2 w nocy
3 sty 21:22